Kategorier
Politik

Meningsmålinger og politik – del 2 om Velfærdslistens, Beboerlistens og Enhedslistens budgetforslag


Forord
Undertegnede har siddet i Randers Byråd for Radikale Venstre siden 2006. Mange budgetforhandlinger er det blevet til. De mange års erfaringer med kommunale budgetter i Randers kommune betyder, at det giver stof til eftertanke omkring budgetters indhold og form; som jeg over tid har iagttaget hos byrådets politiske grupperinger. I budgetårerne har Radikale Venstre både indgået forlig og stået alene. Det samme gælder andre partier. Flest gange har vi radikale været en del af forligskredsen.
I byrådet sidder tillige flere politiske grupper, der i deres tid i Randers Byråd, enten aldrig eller kun en gang har været med i forligskredsen.I storkommunens tid har intet parti eller liste været med i alle budgetforlig.

Ideen med føljetonen “Meningsmålinger og politik” er, at give borgerne i Randers kommune muligheden for et hurtigt overblik over forskellene på budgetterne hos de tre vigtigste politiske grupperinger, der findes i nuværende Randers Byråd . Altså forskellene på deres fremlagte budgetter ved årets 2. behandling. Tror det er første gang nogen gør dette i storkommunens tid.

Hvordan kan det lade sig gøre, at nogle politiske grupperinger historisk set altid formår at fremstille budgetforslag, hvor der er råd til meget mere velfærd, end det budgetforlig der vedtages af flertallet – det er det vigtigste analysepunkt i dette skrift.

De tre vigtigste politiske grupperinger i Randers Byråd er:
– Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten – her benævnt “De tre lister”
– SF, der fremlagde budget med en løsgænger
– Forligskredsen, bestående af de konservative, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Venstre, Nye Borgerlige og Radikale Venstre som undertegnede tilhører.

Tallene i føljetonen er hentet i parti-gruppernes fremlagte budgetmateriale ved 2. behandlingen. Den løbende kommentering i de kommende fire dele forsøges holdes neutralt. I det omfattende materiale må der nødvendigvis prioriteres både indholdmæssigt og i tal-delen. I føljetonen er økonomi den bærende del, jævn før ovenstående kommentar omkring nogle partier/lister historisk set altid har råd til meget mere velfærd end forligskredsen.

I føljetonens del 2, dagens udgave, er De tre listers budgetforslag for budget 2024 – 2027 i fokus. De tre listers ordfører er Kasper Fuhr Christensen Velfærdslisten, Bjarne Overmark Beboerlisten, Frida Vahlbjørn Christensen Enhedslisten I del 3 er der fokus på SFs budgetudspil, der jo er repræsenteret af Rosa Lykke Yde. I del 4 sammenlignes de tre ovennævnte politiske gruppers budgetter overordnet. I del 5 sluttes der af med en Epilog.

Gode læselyst.

Mogens Nyholm
2. Viceborgmester

Byrådsmedlem
Radikale Venstre


Sådan skaffer De tre lister finansiering til deres velfærdsambitioner.
De tre listers budgetforslag indeholder massivt flere penge til velfærd end forligskredsens. Hvordan skaffes disse mange millioner kroner hos listerne? Det gennemgås i nedestående tabel og tekst.

I år 2024 har Velfærdslisten, Beboerlisten og Enhedslisten knap 51 millioner kroner mere til rådighed, som følge af viste besparelsesforslag i nedenstående tabel.
Ikke nok med det, så er der i år 2027 mere end 1/4 milliard kroner til rådighed i de tre politiske listers budgetforslag; især fordi de fra år 2025 hæver skatten markant og foretager de i tabellen viste besparelser.

Hverken skattestigning eller nævnte besparelser ses i forligskredsens budgetaftale; altså hos Radikale Venstre, de konservative, Nye Borgerlige, Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti. I listernes finansiering findes penge, hvor de kalkulerer med at staten venligt bidrager med millioner af nye kroner.

Det skal anføres, at nedenstående tabel ikke er udtømmende med hensyn til listernes tiltag og besparelser henover årerne, som de tager for at skaffe finansiering til deres velfærdsambitioner.; blot de vigtigste fremgår af tabellen.

Bjarne Overmark, Beboerlisten


Efter tabellen kommenteres på dens data. Det gøres – og det er egentlig på vegne af borgerne i Randers kommune – ved at stille åbne og konstruktiv kritiske spørgsmål til de tre listeførere Kasper Fuhr Christensen (Velfærdslisten), Bjarne Overmark (Beboerlisten) samt Frida Valbjørn Christensen (Enhedslisten) om deres forslag til budgetændringer for at skaffe penge til mere velfærd til borgerne.

Finansieringsforslag/År2024202520262027
Halvering
antal mellem-
ledere
niveau 2
-4.900-9.800-9.800-9.800
Lønloft 750.
000 kr. medar-
bejdere
-880-1.750-1.750-1.750
Halvering
udgifter
til ekster-
ne konsu-
lenter
-12.500-12.500-12.500-12.500
Nedlæggelse 2
direktørstil-
linger inkl.
tilknyttet sekre-
kretariatsfunk-
tion
-3.400-6.800-6.800-6.800
Reform opgør
med pseudo-
arbejde på
Laksetorvet
-5.000-10.000-10.000-15.000
Færre akade-
demikere på
Laksetorvet
-9.000-18.000-27.000-36.000
Demografi – øget
statslig kompen-
sation
-12.000-24.000-36.000
Forudsætning
af løft af social-
området i kom-
mende finans-
love eller øko-
nomiaftaler
mellem rege-
ringenen og KL
-20.000-20.000-20.000
Forudsæt-
ning om øget
statslig kom-
pensation
til gennem-
førelse af
minimums-
normering-
er
-15.500-19.000-19.000-19.000
Skattefor-
højelse på
0,5 % fra år
2025 og
frem
-92.300-95.700-100.900
Velfærds
Listen Be
boerlistens
og En
hedslist-
ens finansi-
erings for-
slag i

1000 kr.
-51.180-202.150-226.550-257.750
Note: Minus tal her betyder enten mindreforbrug eller merindtægt, og beløb i tabel er i 1000 kroner.


Det skal tillige tilføjes, at de tre lister, ud over ovenstående finansiering, bl.a. også finder pænt mange penge til deres mange velfærds-ønsker henover årerne ved at droppe noget de kalder prestigeprojekter. Det andre partier i byrådet kalder penge til anlæg og udvikling af kommunen. Især Klimabro-opsparing og Byen til Vandet bidrager her hos listerne. I alt finder listerne 216 millioner kroner ved det de kalder prestigeprojekter.

ÅBNE SPØRGSMÅL TIL VELFÆRSLISTEN, BEBOERLISTEN OG ENHEDSLISTEN I RANDERS KOMMUNE.

Kære Kasper, Bjarne og Frida.
I ønsker en skattestigning på 0,5%. Har I tænkt på skattestigningen rammer folk på overførselsindkomst og de lavest lønnede hårdere end de rigeste danskere? For de rigeste i Randers kommune kommer ikke til at betale mere i skat på grund af det skrå skatteloft.

Kasper Fuhr Christensen, Velfærdslisten

Hvis ikke der gives øget statslig kompensation til minimumsnormeringer som I laver budget ud fra, hvad gør I så af tiltag?

Hvis Mette Frederiksen og ministerholdet ikke giver de store millionbeløb til Randers kommune til at løfte socialområdet, som I budgetteter med, hvad gør I så?

Hvis Randers kommune ikke gives pænt flere statslige demografi-millioner i de kommende fire år, som I antager, hvad gør I så?

I ønsker, at der skal være cirka 75 akademikere færre i år 2027. Hvor i den kommunale organisation vil I finde disse?

Hvad er pseudoarbejde? 10 – 15 millioner kroner om året er mange arbejdstimer/stillinger – konkretiser venligst hvordan pengene skal findes i den kommunale organisation her i Randers kommune; altså hvilke stillinger og arbejdsopgaver drejer det sig om?

I gennemfører et lønloft på 750.000 kroner. Ingen af Randers kommunes medarbejdere, bortset fra direktørerne, må tjene mere end det beløb, tænker I. Kan I forstille jer, at det kan betyde Randers kommune kan få problemer med at skaffe de bedst kvalificerede ledere på visse områder, fordi vi ikke længere får ansøgninger fra de allerbedste? Ja måske må nøjes med ledere, der ikke har de fornødne kvalifikationer…

I finder 216 millioner ved at droppe det I kalder prestigeprojekter. De prestigepenge kan kun bruges en gang i driften, kun bruges en gang til velfærd.
Når jeres prestigeprojekt-penge er opbrugte til velfærd mm, hvordan vil I skaffe penge til det økonomiske hul der skabes i jeres basisbudget ad åre på velfærdsområdet; altså når prestigeprojekt-pengene er forbrugte?


Er Velfærdslistens, Beboerlistens og Enhedslistens budget realistisk?Det er klart, at det fællesbudget de tre lister er gået sammen om giver mulighed for MEGET mere velfærd på papiret med de beløb de tre listeførere tryller frem – sammenlignet med hvad budgetkredsens forlig kan præstere. Dog er det både tilladeligt og tilrådeligt at stille et vigtigt spørgsmål til Kasper, Bjarne og Frida: Er jeres fællesbudget realistisk; kan det lade sig gøre at gennemføre i virkelighedens verden? Det spørgsmål behandles i del 5 Epilog.

STOP for nu. I nævnte del fem Epilog, vil der analyseres videre og konkluderes på Velfærdslistens, Beboerlistens og Enhedslistens budget-forslag. I Epilog vil meningsmålinger og vælgere tillige indgå.

I næste del af føljetonen “Meningsmålinger og politik” er det SFs budgetudspil der tjekkes ud. Del 3 udkommer i morgen onsdag.