Kategorier
Politik

Mette, Jakob og Lars er vel største budgetudfordring for kommunerne

SVM regeringen er sidste udfordring, der bliver behandlet i Radikale Venstre i Randers kommunes optakt til budget 2024 – 2027.

Regeringen har for ganske nylig øget det økonomiske råderum med 16 milliarder kroner. Alligevel har de ikke tænkt sig at hjælpe kommunerne, der lige nu lægger sidste hånd på næste års budget. Alligevel har de ikke planer om at hjælpe kommunerne, der over en bred kam er økonomisk udfordret.

Værdig velfærd – hvad med den?

På Mette, Jakob og Lars’ charmetur ud i landet kunne der have været gode grunde til at stille følgende spørgsmål:

  • Hvordan kan regeringen lukke øjnene for landets kommuner har store gældsproblemer på socialområdet?
  • Flere kommuner overvejer (er nødt til) at indføre rengøring for de sårbare ældre hver tredje uge, er det ok?
  • Flere kommuner overvejer at lukke skoler i by og på land, er det ok med hensyn til et Danmark i balance?
  • I flere kommuner er der skåret ind i benet på handicapområdet, er det ok i et land nogle kalder et velfærdsland?
  • Børn og især unge mistrives som ikke set før – hvordan kan regeringen kigge den anden vej?
  • Fattigdom i Danmark er øget, er det DET Danmark vi vil have?
  • Er det ok at sætte skatten ned, under hensyntagen til oven stående forudsætninger?

Ovenstående liste kan nemt øges med pænt flere punkter. Trods velfærds Danmark vakler vil landsniveauet kun lave en mild symptom behandling. 1 milliard er kommet til for leden.

Summa summarum Velfærds Danmark er under pres. Både kommuner og regioner er økonomisk udfordret. Det ses f.eks. ved flere kommuner hæver skatten trods sanktioner – Og det både i socialdemokratiske og venstre kommuner. Nævnte skattestigninger dokumenterer tydeligt kommunernes likviditet og økonomi er i dårlig form, og velfærden er under pres.

Samtidig med kommunernes økonomiske udfordringer taler regeringen anført af Mette Frederiksen om skattenedsættelser. Borgmestre af forskellige politiske observans italesætter at tiden ikke er moden til skattelettelser. Der er brug for at styrke kommunernes økonomiske formåen, så hr og fru Hansen og deres børn kan opretholde ordentlig kernevelfærd, og de ældre ligeså.

Hvordan kan SMV regeringen være blind for hverdagsvelfærdens svære økonomiske udfordringer ude i kommunerne – svaret svæver inde i Christiansborgs kringlede kroge…men Mette, Jakob og Mette har hele 16 milliarder i Wammens pengeboks.
SIDSTE NYT. Store fagforbund kritiserer højlydt, at regeringen vægter skattelettelser højere end kernevelfærd. Interessant at iagttage.

På Socialdemokratiets hjemmeside læses der om værdig velfærd – så kom dog ud af boksen. Kommunerne trænger…