Kategorier
Politik

Budget snakke begynder snart

Lige om lidt skal Randers Byråd igen forhandle budget. Den 2. september er byrådets partier indkaldt til budgetseminar.

På budgetseminaret giver forvaltningen, anført af kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt, en status på Randers kommunes økonomi, udfordringer og muligheder. Både drift, anlæg og udvikling gennemgås.

Kommunaldirektør Jesper Kaas Schmidt

Før budgetseminariet ved vi allerede, at økonomiaftalen, mellem kommunernes interesseorganisation KL og regeringen, ikke er kommunerne venlig stemt. Det er klart en indikator på, at det bliver intense og svære budgetforhandlinger, hvor forbrug af hver en krone bliver vendt.

Kort fortalt. Økonomiaftalen mellem KL og regeringen indeholder bl.a. rammer for service- og anlægsudgifterne samt målsætninger for kommunernes skatteudskrivning. Det skal bemærkes, at aftalerne indgås for kommunerne under ét.
I den sammenhæng skal repeteres, at vi jo har skattestop hos kommunerne. Kommuner kan ikke skrue på skatteknappen. Indtægtsstop i kommunerne er anden anden måde at udtrykke det på.

Økonomiaftalen giver et løft i den kommunale velfærd med 1,5 milliard kroner. Her er det værd at huske på, at fordelingsnøglen til Randers kommune blot er 1.7 procent. Altså groft sagt, så gives der kun et et individuelt løft til vores kommune på ca. 25 millioner kroner. Med det udgiftspres, der kendetegner Randers kommune, kan det konstateres, at Økonomiaftalen mellem KL og regeringen ikke giver megen nød og udviklingshjælp til os, så at sige.

Vi, der til dagligt sidder tæt på økonomien, ved godt, at der er økonomiske udfordringer flere steder i vores kommunale økonomi. F.eks. på handicapområdet, hjælpemidler, de udsatte børn og voksne. På folkeskoleområdet vil en kapitalindsprøjtning være på sin plads, og i den sammenhæng skal Specialskolens behov også anføres. Andre områder kunne tillige nævnes.
På anlægsdelen kunne flere anlægsbehov nævnes, tænk blot på fjordforbindelse (her skal påpeges, at kommunerne ikke har lånemulighed til de store anlægsprojekter; den mulighed blev tæmmet efter Brixtoftes eskapader i Farum Kommune). Her vil jeg nøjes med at gå i helikopterhøjde og pege på, at FNs (IPCC) netop udkomne Klimarapport og prognose uvilkårligt giver økonomiske udfordringer, her hos os. Udfordringer både i og uden for Randers by. Den udfordring kan byrådet, med god fornuft og rettidig omhu, lige så godt begynde at tage fat på, nu. Ærlig talt. Det bliver et meget langt sejt klima-træk.

FN (IPCC) varsler mega klimaudfordringer, og dermed følgende oversvømmelser.
For vores børn skyld må byrådet tage fat på klimaudfordringerne, hurtigt.

Nb. Sidste år blev budgettet vedtaget af Radikale Venstre, SF, de konservative og Socialdemokratiet.

På budgetseminariet deltager foruden byrådsmedlem Mogens Nyholm, også lokalformand Søren Mikkelsen.

Mogens Nyholm